Meer over de Napoleonsweg

Diverse medewerkers van cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse en Ludo Voeten uit Zundert hebben een artikel geschreven over de aanleg van de Napoleonsweg die door Zundert Wernhout en Rijsbergen heen loopt.

Lees het artikel hier: https://www.brabantserfgoed.nl/page/12234/de-napoleonsweg-in-zundert

Uitsnede van het verzamelplan Zundert, afkomstig uit de collectie kadastrale kaarten 1811-1832. De Napoleonsweg loopt van linksonder via het dorp in het midden van de kaart naar rechtsboven. Langs de weg staat geschreven: “van Brussel naar Amsterdam”. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed)

In het tijdschrift van de Heemkundekring de Drie heerlijkheden zijn artikelen verschenen over de Napoleonsweg:

Buiks-Hendrickx, J., “De Napoleonsweg”, in: Het land aan de Breede Aa, (jrg. 4, nr. 6), 1993.

Buiks-Hendrickx, J., en A. Soffers, artikelenreeks in de Zundertse Bode, 2012.

In 2018 werd een artikel van de heer K.A.H.W. Leenders “De aanleg van de Napoleonsweg
Antwerpen-Breda, parallellen met het verleden (Romeinen) en het heden (HSL)
geherpubliceerd. Lees hier het artikel: http://www.deweeghreyse.nl/wp-content/uploads/2024/02/aanleg_van_de_Napoleonsweg_Antwerpen-Breda-K.-Leenders-2018-2.pdf

Bij de aanleg van de Napoleonsweg werden belangrijke archeologische vondsten gedaan. Altaarsteen Sandraudiga en urnenvelden werden ontdekt. Lees het artikel van de bekendste West-Brabantse amateur-archeoloog J. Verhagen: https://www.canonvannederland.nl/image/2018/12/15/artikel_j_verhagen_urnenveld_napweg_en_sandraudiga.pdf

Een recenter artikel over de altaarsteen: De godin Sandraudiga – Brabants Erfgoed

Meer over ons infopaneel in de vorm van de Napoleonsweg is te lezen op: Paneel Napoleonsweg algemeen | De Weeghreyse maar kom vooral kijken!

Er bestaat een routeboekje voor de fiets/wandeltocht “In de Wernhoutse voetsporen van Napoleon”.

Het is te verkrijgen bij: Heemkunde kring Wernhout – Informatie en nieuws (heemkundigekring-wernhout.nl)

Het bestuur van museum de Weeghreyse is bezig om een replica op ware grootte te laten vervaardigen van de Sandraudiga altaarsteen. Het is de bedoeling om deze te laten plaatsen in de buurt van de oorspronkelijke vindplaats. wij beschikken over een 3D kopie van de orginele steen die in het RMO in Leiden staat.


Openingstijden
Voor de lopende exposities zijn wij geopend op elke Zondag 14:00 - 17:00 uur. Op feestdagen gelden aangepaste openingstijden. Op verzoek zijn andere openingstijden voor groepen mogelijk.

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door: