Algemeen over het museum

In 2007 is de collectie van “Stichting Streekhistorisch Museum Rijsbergen-Zundert” ondergebracht in het voormalige gemeentehuis van Rijsbergen. Vanaf 1988 was deze collectie zichtbaar in de voormalige VGLO school in Rijsbergen en. Het initiatief hiervoor werd genomen door Heemkundekring de Drie Heerlijkheden. In 2010 is de “Kuypersstichting voor Cultuur en Historie” opgericht als beheerder van het Cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse. De naam “Kuypers” is door verschillende generaties, vanaf 1923 verbonden (geweest) met gezondheids- en ouderenzorg, onderwijs en cultuur, zowel in de gemeente als daarbuiten.

Het boekje “10 jaar de Weeghreyse in” uit 2017 bevat een overzicht van de tentoonstellingen vanaf 2007 en activiteiten die (jaarlijks) plaatsvinden in het museumgebouw. Daarnaast ziet u interessante informatie over de vlaggen (-kleuren), wapenschilden en oude vermeldingen in oorkondes met betrekking tot de gemeenten Rijsbergen en Zundert. Leuke weetjes over de totstandkoming van het museum. Aandacht voor de grondleggers van het museum, C.A.P. Rombouts en C.A.J. Jochems en de verschillende generaties Kuypers.

Ook bevat het informatie over het bijzondere paneel van de Napoleonsweg van ontwerpstudio Claus Wiersma.

Het boekje is een mooie aanvulling op de bestaande historische informatie over onze gemeente en nog steeds te koop voor 10 euro bij de balie. Een prachtig kado-idee voor iemand die ooit geëxposeerd heeft in ons museumgebouw.

Sinds december  2019 zijn wij gevestigd in een voormalig winkelpand aan de Markt 23 in Zundert.

In dit deel bevindt zich een pagina over het Napoleonspaneel. Meer inhoudelijke informatie over de Napoleonsweg is te lezen op: https://www.deweeghreyse.nl/meer-over-de-napoleonsweg/

En er is een pagina over onze werkwijze van een vaste tentoonstelling en wisselexposities.