Nieuws

Om de kosten van de verhuis te kunnen opvangen en het voortbestaan van het museum te garanderen, hebben we in juni 2020 een inzamel/sponsoractie gehouden. We zijn erg blij om Hubo bouwmarkt uit Zundert aan onze sponsoren te mogen toevoegen. Ook hebben we een mooie bijdrage ontvangen van het Mastboomfonds.

Opening.  Op 14 juni is het museum voor het eerst geopend voor publiek. In verband met de coronamaatregelen verloopt het bezoek aan ons museum, anders als voorheen. Op de pagina bezoekersinformatie  is te lezen hoe u kunt reserveren.

In verband met de kosten die wij voor de verhuis hebben moeten maken, zijn wij genoodzaakt een hogere vrijwillige bijdrage te vragen van minimaal 5 euro. Wij vragen u begrip voor deze beslissing.

In de Zundertse Bode: Museum opent dit weekend haar deuren

BN de Stem met een originele kop : een reis van ruim 4000 jaar in 30 minuten

De officiële opening door Burgemeester Vermue op 12 juni.

Nieuwe aanwinst.

Prachtige nieuwe maquette van het voormalige gemeentehuis van Rijsbergen gemaakt door Frans Mathijssen uit Rijsbergen. Een mooier aandenken aan onze voormalige locatie, bestaat er niet. Frans heeft met hulp van zijn kinderen, Christian Rombouts en met dank aan schildersbedrijf Anton van der Heijden, een prachtige en gedetailleerde maquette gemaakt. De slagroom op de taart is binnenin te zien. Wat? Kom maar snel zelf kijken.

December 2019: Museum de Weeghreyse is verhuisd naar een nieuwe locatie! Na bijna 14 jaar is het Cultuurhistorisch  Centrum beter bekend in de volksmond als ‘Museum de Weeghreyse’, verhuisd. Sinds 2006 zaten we in het voormalige gemeentehuis van Rijsbergen. Jarenlang hebben we samen met sponsoren, vrienden en vrijwilligers met veel zorg gebouwd en gewerkt aan een mooie plek voor ontmoeting, waar iedereen kon exposeren, bijeenkomsten kon organiseren, schoolkinderen werden ontvangen, huwelijken werden gesloten.

In 2018 is het hele pand verkocht aan Bavo vastgoed en is er geen plaats meer voor ons museum. De voorkeur was om in Rijsbergen te blijven. Er is serieus gezocht maar we vonden geen geschikte of betaalbare plaats voor het museum. Na vele mogelijk andere locaties binnen de gemeente te hebben bekeken en besproken met diverse
instanties, is er beslist om te verhuizen naar Zundert Markt 23. Een locatie waar we ruimte hebben
voor het bijzondere paneel van de Napoleonsweg, de vitrines van de vaste tentoonstelling en veel ruimte voor wisseltentoonstellingen. Een locatie langs de Napoleonsweg was onze voorkeur omdat deze weg het centrale thema in ons werk vormt. Denk hierbij aan het paneel van de Napoleonsweg, ons logo, de vervaardiging van de replica van de altaarsteen Sandraudiga.

Een nieuwe start op een nieuwe locatie wat zeker ook mogelijkheden schept. We zijn in ieder geval warm ontvangen door de verhuurder en we zitten enorm centraal in Zundert!

We hopen dat velen Museum de Weeghreyse ook weer weten te vinden in Zundert. De nieuwe locatie bevindt zich aan de Markt 23 in Zundert.

Op 8 februari 2019 kreeg het Cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse, de Cultuurprijs 2019 uitgereikt!

bron BN de Stem foto:  Edwin Wiekens/Pix4profs. Op de foto ontbreekt Betty Baurdoux-Alink.

Op 8 februari 2019 werd in het gebouw van Cultuurhistorisch museum de Weeghreyse de Cultuurprijs 2019 uitgereikt. Namens het bestuur nam  voorzitter Annie Graumans de prijs in ontvangst. “Dit is een totale verrassing!

De Cultuurprijs  van de gemeente Zundert bestaat uit een geldbedrag en een fraai glazen bord, ontworpen en gemaakt door de Zundertse kunstenares Eefje Goos. Deze heeft een plaats gekregen in een van onze vitrines.

Wethouder Zopfi  brak in het algemeen een lans voor cultuur als “essentieel voor de vorming van identiteit. Deze prijzen sluiten aan bij de tijd waarin we leven.  Plaatsen als Zundert en Rijsbergen kenmerken zich door hun gemeenschapszin. Hoe kunnen we er als gemeente voor zorgen dat we die kenmerkende saamhorigheid verstevigen?” Samenwerking tussen verschillende disciplines stond centraal. Meer informatie over de redenen waarom het bestuur deze prijs heeft gekregen  is te lezen in dit artikel: artikel van gemeentelijke website.

Openingstijden
Voor de lopende exposities zijn wij geopend op elke Zondag 14:00 - 17:00 uur. Op feestdagen gelden aangepaste openingstijden. Op verzoek zijn andere openingstijden voor groepen mogelijk.

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door: